Слънчева енергия за Олимпийските игри в Рио

Географското разположение и преобладаващият тропически климат определят Бразилия като страна със сериозен потенциал за генериране на слънчева енергия.
Страната – домакин на Олимпийските игри през 2016 г. се възползва в пълна степен от своя слънчев потенциал. Тя е известна с една от най-добре развитите програми за възобновяеми енергийни източници. Тази програма не подмина и Олимпийските игри.
Домакин на церемониите по откриването и закриването на Летните олимпийски игри е Стадион Маракана в Рио де Жанейро. От Световното първенство по футбол през 2014 г. върху покрива на стадиона е монтирана соларна система с мощност 390 kWp или над 1500 фотоволтаични модула, които годишно редуцират приблизително 2560 тона емисии на въглероден диоксид.  Произведеното електренергия от тази система е достатъчно да захрани поне 240 домакинства.
                                 
„Нашата цел е да се намалят емисиите на въглероден двуокис и да направим нисковъглеродна Олимпиадата, оставяйки зелено наследство за Бразилия,“ споделя Таня Брага, ръководител на Комитета по устойчивост Рио 2016
Слънчевата енергия е с нарастваща популярност сред бразилските потребители. Това се дължи на правителствена програма, наречена PROESCO, която има за цел да осигури финансова подкрепа за крайните потребители, които искат да инсталират системи за слънчева енергия. В резултат на това производството на електроенергия от фотоволтаични системи в Бразилия е по-евтина от тази, продавана от 10, от общо  63-мата електроенергийни търговци в страната. Това сочат данни на бразилската енергийна агенция Empresade Pesquisa Energetica.

Копирай линка
Сподели статията

Винаги сме готови да обсъдим вашите идеи,  свържете се с нас

Обадете ни се

02 488 17 47
02 444 74 80
0885 031 305
0886 144 748

Пишете ни

Намерете ни

бул. Акад. Иван Гешов 104,
ет.6, офис 7
(до Пощенска банка,
вход на бул. Гешов)
София 1612
вижте карта

ЗАПИТВАНЕ ЗА ПРОДУКТ