Как да „дръпнем шалтера” на ЧЕЗ, ЕВН & co._?

Енергийна ефективност чрез автономни фотоволтаични и хибридни енергийни системи!
 
Сигурно всеки от нас се е замислял как да каже НЕ на непрекъснато покачващите се цени на тока и е искал да „Дръпне шалтера” на ЧЕЗ, ЕВН & co. За разлика от покачващите се цени на конвенционалните източници на енергия, технологиите за използване на ВЕИ (фотоволтаични, вятърни) поевтиняха през последните години и съответно са по-достъпни за използването им в домашни условия. Какво означава това – Вие можете да станете собственик на малка електроцентрала!
Децентралното производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници ще премахне монопола на големите Електроразпределителни предприятия и ще прекрати властването на нефта и газта. И не на последно място – производството на ток от възобновяеми източници опазва околната среда!
Какво представлява една автономна фотоволтаична или хибридна система за домашно ползване?
Основните компоненти на една автономна фотоволтаична система са фотоволтаични панели, контролер за зареждане на акумулатори, акумулатори и инвертор. При хибридните системи към инвертора се включват и други генератори – като например ветрогенератори, мини ВЕЦ и др. В зависимост от Вашата консумация ние можем да изчислим необходимата мощност на фотоволтаичната/хибридната система и да Ви предложим индивидуално инженерингово решение.
Какъв е добивът?
Добивът на една фотоволтаична система зависи силно от слънчевата радиация и от температурата на околната среда и съответно варира през различните сезони. Обикновено при проектирането на Вашата фотоволтаична система за домашно ползване се ръководим от консумацията през летния период. Ако през зимния период Вие консумирате по-голямо количество електроенергия, то тогава при недостиг системата превключва на захранване от обществената електрическа мрежа. Ако желаете пълна енергийна независимост, ние ще Ви предложим най-подходящ вариант за изграждането на хибридна система – система захранвана от няколко източника на енергия като например ветрогенератори, мини ВЕЦ, дизел-генератори и др.
Какво би Ви спестила една фотоволтаична/хибридна система?
За пример ще дадем една автономна фотоволтаична система с инсталирана мощност 5 kWp. Нейната производителност е средно 6250 kWh/год. С последното покачване на цената на тока за тази енергия Вие бихте платили около 6250 x 24 ст./kWh = 1500 лв. През декември 2012 е планирано ново покачване на цената на тока с 15%, т.е. тогава вече спестеното ще се равнява на 1725 лв. Ако приемем, че ежегодно цената на тока се покачва само със средно 12%, следователно ако през 2013 год. сме спестили 1725 лв., то през 2023 спестеното се равнява на 5358 лв. или общо за тези 11 год. – на около 35 630 лв.
Колко струва една автономна фотоволтаична/ хибридна система?
Разходите са строго индивидуални, тъй като всички системи представляват оптимални инженерингови решения за конкретния случай.
Как можете да финансирате изграждането на собствената си електроцентрала?
Енергийните системи могат да се изграждат поетапно, като предварително оразмерим някои от компонентите, така че да позволяват увеличение на инсталираната мощност.
Също така сградните фотоволтаични системи могат да се финансират по Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома REECL.
Надяваме се, че сме Ви били полезни с тази информация.
 
Със слънчеви поздрави,
Екипът на Мотто Инженеринг
П.П. Информацията е актуална към 11.09.2012 г.
 
 
02 / 488 17 47  |  02 / 444 74 80  
info@motto-engineering.eu
 
Свързани статии:
Автономни соларни системи
Кредитиране по REECL с 20% грант
 

Копирай линка
Сподели статията

Винаги сме готови да обсъдим вашите идеи,  свържете се с нас

Обадете ни се

02 488 17 47
02 444 74 80
0885 031 305
0886 144 748

Пишете ни

Намерете ни

бул. Акад. Иван Гешов 104,
ет.6, офис 7
(до Пощенска банка,
вход на бул. Гешов)
София 1612
вижте карта

ЗАПИТВАНЕ ЗА ПРОДУКТ