Как излишната енергия от фотоволтаика да не се подава към обществената електрическа мрежа?

Когато произведената от фотоволтаичната система електроенергия не е желателно или не трябва да се подава към обществената електроразпределителна мрежа (ЕРМ), тогава ние внедряваме едно от устройствата за запис на данни (дата логери) на нашите немски партньори KACO New Energy. Те предлагат два типа дата логери – Powador piccoLOG и Powador proLOG, като освен основната им функция за мониторинг на работата на фотоволтаичната система, тези устройства регулират системата, така че да не се подава енергия към обществената мрежа.
 
 
Тези устройства могат да се използват, както за малки фотоволтаични системи в домакинства, така и за големи системи в търговски и производствени обекти.
На следващата графика са показани максималната възможна мощност на соларната система (в розово) и реално консумираната мощност от домакинството (зелено). Жълтата част от графиката показва мощността купувана от обществената електроразпределителна мрежа във времето, когато фотоволтаичната система не произвежда нищо (вечер).
Чрез свързване на консуматори, като отопление, бойлер или система за съхранение на енергия се увеличава оползотворената соларна електроенергия.
 
Схема на свързане 1:
Легенда:
1 – Инвертор
2 – Консуматори
3 – Powador proLOG / piccoLOG
4 – Електронен електромер на консумацията / еднопосочен електромер
5 – Електронен електромер отчитащ електроенергия от и към електроразпределителната мрежа / диференциален електромер
6 – Команда за регулиране на инвертора
7 – Данни от електромера отчитащ консумацията
8 – Обществена мрежа
 
Схемата показва принципно свързване на соларна система. На нея са обозначени фотоволтаичната система, инсталираните електромери, и консуматори съществуващи във всяко домакинство. В зависимост от слънчевата радиация генерираната от системата мощност ще варира.
Стрелките показват енергията, която се купува от обществената мрежа (в червено) и генерираната фотоволтаична мощност (в зелено). В светло синьо са обозначени регулационните команди подавани към системата (инвертора).
За да генерира тези команди, дата логера се нуждае от детайлна информация от електромера, с помощта на която определя моментната мощност подавана към консуматорите и/или нужната мощност (тъмно синя стрелка). Разликата, която трябва да се ограничи и да не се подава към обществената мрежа се изчислява на базата на тези стойности.
На схемата са показани два електромера – един отчитащ електроенергията от и към обществената мрежа и един измерващ консумацията. Електромерът отчитащ консумацията може да измерва единствено консумацията на уредите на съответното домакинство. Произведената от соларната система електроенергия не присъства в измерването. Както и във всички следващи схеми, дата логера се свързва с инвертора посредством комуникационен кабел чрез интерфейс RS485.
 
Схема на свързване 2:
Легенда:
1 – Инвертор
2 – Консуматори
3 – Powador proLOG XL / piccoLOG
4 – дигитален еднопосочен електромер, отчитащ консумацията, или устройство за мрежови анализи
5 – Дигитален двупосочен електромер
6 – Команда за регулиране на инвертора
7 – Данни от електромера отчитащ консумацията
8 – Обществена мрежа
 
При тази схема се използват два електромера. Освен двупосочния електромер на електроразпределителното предприятие (ЕРП), трябва да се монтира още един електромер, отчитащ консумираната и отдадената електроенергия. В най-опростения вариант, се използва еднопосочен електромер, който отчита отдаваната електроенергия.
 
За повече информация, ние сме насреща:
02 / 488 17 47  |  02 / 444 74 80  
info@motto-engineering.eu
 
Свързани статии:
 
             
Соларни системи за ток за Вашия дом
Соларни системи за ток за Вашия бизнес
Мотто Инженеринг надскача конвенционалните соларни системи и влиза във всеки дом

Копирай линка
Сподели статията

Винаги сме готови да обсъдим вашите идеи,  свържете се с нас

Обадете ни се

02 488 17 47
02 444 74 80
0885 031 305
0886 144 748

Пишете ни

Намерете ни

бул. Акад. Иван Гешов 104,
ет.6, офис 7
(до Пощенска банка,
вход на бул. Гешов)
София 1612
вижте карта

ЗАПИТВАНЕ ЗА ПРОДУКТ