Приказната къщичка и зелената енергия

Автономните системи – строго индивидуални,  изчислени да ни подпомогнат домакинството, да ни “откъснат” от системата на електроразпределителните дружества и естествено – да ни направят независими! Те са идентични като принцип на работа и абсолютно различни като начин на изпълнение. Могат да бъдат соларни и хибридни, приспособени или допълващи екстериора, допринасяйки, както за една по-разчупена и иновативна визия, така и за един синхрон на фотоволтаичните технологии с естествените строителни материали.
Хибридната система, на която ще обърна внимание, се местонахождава в покрайнините на Белоградчик. Място с природо-географски дадености, достойни за едно от Чудесата на Света.
Впечатляващото – тя е построена по един съвсем различен начин – в нея са изпробвани и се комбинират различни методи и похвати за изграждане и работа с природо-съобразни материали. Без метал и бетон, традиционните армирания и замазки, тя е напълно издържана в стила на мястото, където се вписва в близостта на природния дух, гледката и забележителностите.
Тази рядка симбиоза на фона на конвенционалната строителна химия е постигната с немалко количество глина, глинени смеси, камък, дърво и много познание. Тухлите например са от глинени смеси (изпробвани са различни съотношения), но много от тях, както и гредите са рециклирани от стари постройки. Целта е била различните видове технологии да се изпитат и докажат в реални условия.
 
Предизвикателството – автономна хибридна система с инсталирана мощност от 4940 Wр (2940 Wp соларна генерираща част съставена от 14 поликристални фотоволтаични модула на Innotech Solar и ветрогенератор с номинална мощност от 2000W) максимално вписваща се в естествения архитектурен дизайн на обекта. Утвърденият изграждащ способ нямаше място тук.
Металните конструкции за фотоволтаичния генератор, визуалното наличие на бетон за мачтата и обтяжните връзки на ветрогенератора, както и явното окабеляване и свързване между отделните възобновяеми звена би било една абсолютна недопустимост за цялостната концепция.
 
Решението – подмяна на стандартната и неподходяща за това изпълнение метална конструкция с изградена такава от дялан камък и дърво (единствено беше запазен основният носещ алуминиев профил, който предоставя двойна функция – обединяване на металните рамки на модулите с цел общо заземяване и създаване на условия за запазване на продуктовата им гаранция), предвидено вкопаване на фундаментната ветрогенераторна основа и допълнително аранжиране на видимата й част с естествени материали и камък, както и скрито окабеляване и траншейно преминаване на силовото свързване между ветрогенератора, фотоволтаика и акумулаторния блок.
Преобразуването на възобновяемата енергията в променливотокова беше предвидено да се осъществява от инвертор Victron Quattro 5000VA със зарядно устройство и системно напрежение от 48V, a за съхранението й да отговарят 16 броя американски акумулатори Trojan T105-RE, специално разработени за циклична работа, работа с ВЕИ и дълбок разряд, с общ капацитет от 450Аh. За тях беше предвидено проветриво и подходящо за работата им помещение в къщата. Контролирането на заряда от соларния генератор и предпазването на батериите от презареждане бе изчислено да се управлява от два броя контролери Stеca Tarom 440, 48V и 40А.
 
 
Резултатът – изграждането на една хибридна off-grid система предоставяща възможността за едно диверсифициране на добива на енергия и налична повишена производителност през зимния период (съпоставено спрямо соларна такава). Освен гарантираната независимост и автономност, беше постигнато максимално внедряване на системата и получаването на тази така нужна и обозрима симбиоза за този кът, съчетаване на силициево-кристалната и силовата преобразувателната технология и електроника с възродените строителни похвати при работата с природни и естествени материали.
Още снимки ще намерите тук…
Ако и Вие имате нужда от такава автономна система за производство на електроенергия или от друго инженерингово решение в областта на възобновяемите енергийни източници, обърнете се към нас 🙂
02 / 488 17 47  |  02 / 444 74 80
info@motto-engineering.eu
 
Свързани статии:
Автономни соларни системи
Кредитиране по REECL с 20% грант

Копирай линка
Сподели статията

Винаги сме готови да обсъдим вашите идеи,  свържете се с нас

Обадете ни се

02 488 17 47
02 444 74 80
0885 031 305
0886 144 748

Пишете ни

Намерете ни

бул. Акад. Иван Гешов 104,
ет.6, офис 7
(до Пощенска банка,
вход на бул. Гешов)
София 1612
вижте карта

ЗАПИТВАНЕ ЗА ПРОДУКТ