Африка е следващото ГОЛЯМО МЯСТО за ВЕИ

Рим – Enel Green Power SpA, по-голямата част от която е собственост на най-големия доставчик на комунални усулуги в Италия, вижда Африка като „следващото голямо място“ за възобновяеми източници на енергия, тъй като се стреми да се разрасне в пазари с бързо растящи енергийни потребности.
„Запитахме се, къде е следващият регион в света, където възобновяемите енергийни източници могат да дойдат, могат да растат и където можем да играем роля, подобна на тази, която играем днес в Латинска Америка?“, каза главният изпълнителен директор Франческо Стараче в интервю в централата на компанията в Рим. Пазарът в Латинска Америка възлиза на 28 % от инсталираните нови мощности на компанията за миналата година.
Операторът на около 8.9 гигавата хидроелектрически, вятърни и слънчеви енергийни централисе фокусира върху места, където правителствата се стремят да разширят достъпа на електроенергия, тъй като развитите страни ограничават субсидиите за възобновяема енергия. Компанията, която има дейности в 16 страни, разширява обхвата си в Южна Африка и Мароко, както и планира да навлезе в Кения и Египет, наред с други страни, през следващите пет години. 57 % от населението на Африка няма достъп до електричество според Международната Агенция по Енергетика. Броят на хората без енергия се предвижда да се повиши с 7,5% през 2030 г., от 600 милиона души до 645 милиона. Enel Green Power планира да похарчи около 73% от 7.42 млрд евро ( $ 5.4 милиарда ), които компанията е заделила за растеж през следващите 5 години, в развиващите се пазари, в съответствие с бизнес плана 2014-2018 г., представен на 3 април.
Долината Рифт
В Южна Африка, компанията планира геотермални и вятърни проекти. Биомасата може да бъде следващият вид възобновяема инвестиция в страната, каза Стараче. Долината Рифт, която се простира на територията Кения, Уганда и Танзания, има „голям геотермален потенциал и за нас геотермалната енергия е много важна“, каза Стараче.
„Най-лошото мина“, каза Стараче по повод политическите промени, които се отразиха на първоначалната подкрепа за възобновяема енергия в развитите пазари като Испания и Италия. Компанията е на път да постигне производствените си цели, през 2014 г., каза той. Стараче не отрича, че прогнозата на компанията да увеличи общата инсталирана мощност до около 13.4 гигавата през 2018 г. е „предпазлива“. Компанията прогнозира оборот от около 1.9 милиарда евро тази година, в съответствие с прогнозите на 18 анализаторски оценки, предоставени от Bloomberg. Компанията предвижда оборота да нараства до около 2,6 млрд. евро през 2018 г., с нетен доход около 800 млн. евро. Нетният дълг се очаква да остане на 5.4 милиарда евро през периода, тъй като инвестициите се финансират чрез парични потоци, обяви Стараче миналата седмица.
Дивидентна политика
Стараче заяви, че компанията ще реши как да използва печалбата към края на тази година, когато инвестициите в Чили, Мексико и Бразилия ще бъдат в по-напреднал етап. „Тогава ние ще имаме по-голяма яснота, дали можем да натиснем педала до долу и да ускорим растежа“, каза той. Запитан за дивидентната политиката на компанията, той заяви, че изплащанията трябва да бъдат увеличени, само ако няма по-добра алтернатива за инвеститорите. Enel SpA притежава 69 процента от акциите в обръщение Enel Green Power, според данни, събрани от Bloomberg.
Източник: http://www.renewableenergyworld.com/

Копирай линка
Сподели статията

Винаги сме готови да обсъдим вашите идеи,  свържете се с нас

Обадете ни се

02 488 17 47
02 444 74 80
0885 031 305
0886 144 748

Пишете ни

Намерете ни

бул. Акад. Иван Гешов 104,
ет.6, офис 7
(до Пощенска банка,
вход на бул. Гешов)
София 1612
вижте карта

ЗАПИТВАНЕ ЗА ПРОДУКТ