Годишният доклад на Международният Панел за Климатични Промени (IPCC): Предотвратяването на катастрофата е до голяма степен финансово поносимо

Емблематичният анализ на ООН заключва, че глобалното развитие на чиста енергия ще забави икономическия растеж в незначителни граници.
 
Катастрофалните климатични промени могат да бъдат избегнати без да се жертва стандарта на живот, твърдят от IPCC в годишния си доклад , чието заключение е, че това е до голяма степен финансово поносимо.
‘Цената за спасяването на планетата не е непосилна’ казва професорът по икономика Отмар Еденхофер, шеф на IPCC.
Най-евтиният и нерисков начин за справяне с глобалното затопляне е да прекратим употребата на всички изкопаеми горива през следващите десетилетия, твърди докладът. Газът, включително и шистовият, може да има значителна роля в този преход, но само ако измести използването на въглища.
Авторитетният доклад, изготвен от 1250 експерти и одобрен от 194 правителства, отхвърля страховете, че орязването на въглеродните емисии ще ‘прекърши врата’ на световната икономика. Той е 3-тата част от серия доклади доказващи недвусмислено, че изменението на климата е причинено от човешката дейност и оставено без контрол, може да доведе до войни и масова миграция.
Основното заключение е, че пренасочването на стотици милиарди долари от изкопаемите горива към възобновяема енергия и повишаването на енергийната ефективност ще намали глобалния икономически растеж с едва 0.06 %, при очакван ръст от 1.3 % до 3 %.
‘Докладът е ясен. Колкото повече се изчаква, толкова по-скъпо ще струва и толкова по-трудно ще става.’ , твърди еврокомисарят Кони Хедегаард.
Държавният секретар на щатите Джон Кери каза: ‘Този доклад е аларма относно възможностите пред световната икономика по отношение на климатичните промени.’
Секретарят по климатични и енергийни въпроси на Обединеното Кралство, Ед Давей обяви: ‘Докладът показва, че средствата за борба с климатичните проблеми са налице, но международните усилия трябва значително да се повишат.’
Икономическият анализ на IPCC не взима предвид ползите от намаляването на парниковите газове, които ще натежат пред цената. Ползите включват редуцирано замърсяване на въздуха, което е бич за Китай и скоро застигна Обединеното Кралство, както и подобрена енергийна сигурност, която в момента е под въпрос поради действията на Русия покрай украинската криза.
Докладът предупреждава, че въглеродните емисии са нараснали и на този етап са двойно повече, от колкото преди десетилетие. Въпреки това анализът показва, че своевременни мерки биха могли да ограничат глобалното затопляне до международно признатата безопасна граница от 2⁰С, ако ниско-въглеродната енергия увеличи дяла си в общото производство до 2050 г. с 3 или 4 пъти.
‘Всъщност финансово е постижимо и няма да се налага хората да се откажат от представите си за повишаване на стандарта на живот.’ , твърди професор Джим Скеа, енергиен експерт от Имперския Колеж в Лондон и съпредседател на IPCC. ‘Това изобщо няма да бъде генерална промяна в начина на живот, както се представя, дори ще има място за развитие сред малките държави.’
Въпреки това, за да се избегнат най-страшните ефекти от промяната в климата на най-ниска цена, IPCC очертава енергийна революция, която да прекрати вековния превес на изкопаемите горива, което изисква значителна политическа и търговска промяна. Миналата седмица архиепископ Десмонд Туту призова индустрията за кампания срещу фосилните горива, които той самият вини за климатичните промени.
Изпълнителният директор на Приятели на Земята, Анди Аткинс, заяви: ‘Богатите нации трябва да имат водеща роля като бързо се откажат от въглища, газ и нефт, и субсидират ниско-въглероднен икономически ръст в бедните страни.’
Заедно с подобряването на енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници като слънчева, вятърна и водна енергия са приоритетни, което е резултат от спада на производствените разходи и широкото им разпространение в последните години.
Докладът определя и ядрената енергия като напреднала ниско-въглеродна технология, но се взимат предвид опасенията, че нейният дял намалява от 1993 г. насам, както и такива относно управлението на отпадъците и финансирането. Включени са също така улавянето на въглеродните емисии и съхранението им под земята, но се отбелязва, че това е неизпитана технология в голям мащаб и може да бъде твърде скъпа.
Според IPCC, биогоривата могат да имат ключова роля в транспорта, както и в електроцентралите, но проблемите породени от негативното влияние върху цените на някои храни  и дивата природа остават нерешени.
Закъснението може да наложи също така екстремни мерки като изсмукване на CO2 от атмосферата. Това може да стане чрез изгарянето на растения, които са абсорбирали СО2 от атмосферата и изпомпването на емисиите в земята. IPCC предупреждава все пак, че такива технологии могат никога да не бъдат напълно развити и носят голям риск.
‘Това е много отговорен доклад’, казва проф. Андрю Уатсън, атмосферен учен от Университета в Екзетер, Великобритания, който е част от екипа на IPCC. Той твърди, че има икономически и социални рискове при прехода към ниско-въглеродна икономика. ‘Въпреки това, има много по-големи рискове, ако не предприемем нищо и яхнем вълната на климатичните изменения, разчитайки, че можем да се адаптираме към тях.’
Природозащитни организации като Световния Природен Фонд (WWF), които доскоро критикуваха IPCC, че е твърде консервативен, сега приветстват последния доклад. Саманта Смит, представител на фонда: ‘Последният доклад показва, че борбата с въглеродните емисии сега е финансово поносима, но отлагането за в бъдеще време ще оскъпи процеса. Това е изключително силен сигнал към инвеститорите във фосилни горива: не могат вече да твърдят, че не са знаели рисковете.’
Каиса Косонен от Грийнпийс Интернашанъл заявява: ‘Възобновяемата енергия не може да бъде спряна. Тя става по-разпространена, по-добра и по-евтина с всеки изминал ден. ‘Мръсните’ индустрии със сигурност ще се съпротивляват, но е само въпрос на време да бъдат притиснати от икономиката и обществото, по начин, по който или ще се променят или ще фалират.’
Източник: Damian Carrington, Berlin, The Guardian, Sunday 13 April 2014 11.19 BST

Копирай линка
Сподели статията

Винаги сме готови да обсъдим вашите идеи,  свържете се с нас

Обадете ни се

02 488 17 47
02 444 74 80
0885 031 305
0886 144 748

Пишете ни

Намерете ни

бул. Акад. Иван Гешов 104,
ет.6, офис 7
(до Пощенска банка,
вход на бул. Гешов)
София 1612
вижте карта

ЗАПИТВАНЕ ЗА ПРОДУКТ