Първата плаваща соларна платформа на Великобритания произвежда 200 кВт мощност

 
Първият проект на Великобритания за плаваща соларна система е изграден в Беркшир, като нейните архитекти се надяват, че ще предложи модел за технология, която може да бъде приложена в стотици избрани места в цялата страна.
 
Проектът, състоящ се от 800 соларни панела, е осъществен в началото на септември във водохранилище на 300-акрова плодова ферма близо до село Уоргрейв. Проектът е определен като допустим за субсидии за възобновяема енергия.
 
Инвеститорът Марк Бенет каза пред Telegraph, че плаващите слънчеви системи генерират повече приходи в сравнение с конвенционалните соларни паркове, разположени на полета, тъй като потенциално ценната обработваема земя може да се използва за селско стопанство.
 
Бенет е сключил договор с френската фирма Ciel et Terre, която е разработила технологията за дистрибуция чрез своето новоучредено дружество, Floating Solar UK. Новаторската технология, която в момента се прилага в по-широк мащаб в Япония, представлява множество слънчеви панели, монтирани върху специално оформени пластмасови поплавъци, образуващи голям сал.
 
Бенет казва, че е с него са се свързали редица хидро, комунални и селскостопански компании с достъп до големи водни басейни.
800-панелната инсталация може да генерира до 200 киловата мощност и обхваща общо около акър. Но Бенет твърди, че бъдещите плаващи енергийни проекти лесно може да бъдат до 100 пъти по-големи. Строителството на фермата в Беркшир е струвало £ 250,000 и тя ще носи по £ 20,500 на година под формата на субсидии за енергията, която ще произведе през следващите две десетилетия. Той предполага, че през този период ще спести приблизително £ 24 000 годишно и като резултат вече почти няма да се налага да купува енергия от националната мрежа.
 
Според него системата би могла да се изплати до 2020 г., и най-вероятно ще доведе до „минимална печалба“ от над £ 620,000 през следващите две десетилетия.
 
С оглед на разпространението на соларни паркове в много британски области в последните години, властите наскоро предприеха стъпки за затягане на разпоредбите, регулиращи проектите. Промяната на политиката е предизвикана от опасенията, че соларните ферми визуално вредят на пейзажа за Великобритания и потенциално нарушават биоразнообразието. Ключова финансираща програма за някои от най-големите соларни паркове на острова се очаква да бъде прекратена през април 2015.
 
Джон Констабъл, директор на Фондацията за възобновяеми енергийни източници, казва пред “Русия днес” (RT), че плаващите соларни панели изглежда ще бъдат „изключително изгоден начин за получаване на субсидии“. Според него субсидиите са пречка за развитието на новия енергиен сектор и на практика са „контрапродуктивни“ и добавя: „Когато субсидиите са обвързани с пазара, се случват всякакви странни неща“.
 
Докато субсидиите намаляват разходите и са предназначени за постигане на целите на ЕС, те трябва и да предлагат „значителна норма на възвръщаемост за съществуващите технологии“, каза той.
Нийл Синдън, програмен директор на кампанията за защита на селските райони в Англия, споделя, че проектите за слънчева енергия трябва да отговарят на внимателно подбрани критерии за планиране, независимо дали са на вода или на суша.
 
Източник: http://www.rt.com/uk/

Копирай линка
Сподели статията

Винаги сме готови да обсъдим вашите идеи,  свържете се с нас

Обадете ни се

02 488 17 47
02 444 74 80
0885 031 305
0886 144 748

Пишете ни

Намерете ни

бул. Акад. Иван Гешов 104,
ет.6, офис 7
(до Пощенска банка,
вход на бул. Гешов)
София 1612
вижте карта

ЗАПИТВАНЕ ЗА ПРОДУКТ