Докато ядрената енергия залязва, соларната изгрява

(CNN) – Най-сетне в Деня на Земята отпразнувахме истинската зора на соларната енергия. Изгревът й е бърз, тук и в чужбина, на фона на бавно залязващата някога обявявана като ‘твърде евтина да бъде измервана’ Атомна Ера на ядрената енергия.
Докато доставчиците на комунални услуги намират ядрената енергия за все по-малко рентабилна, новите соларни централи в САЩ никнат като гъби. За 2013 новоинсталираните централи достигнаха рекордните 4.2 GWp, което прави обща инсталирана мощност 10 GWp. Средно 1 GWp  захранва 164 000 американски домакинства, което прави общо 1,6 млн. домакинства захранени със соларна енергия.
В севетовен мащаб през 2013 соларните инсталации се увеличиха с 38 GWp и от 96 GWp станаха 134 GWp. Според Световният Доклад за Статута на Ядрената Индустрия 2013, в предходната година, са били инсталирани 45 GW вятърна и 32 GWp слънчева енергия в сравнение със само 1.2 GW ядрени мощности.
Експресивността на тази енергийна революция е ахилесовата пета на ядрената индустрия: остаряващата опасна наличност от реактори, които са все по-малко конкурентни и реактори от ново поколение, които са твърде скъпи за изграждане.  
През изминалата година, комуналните компании спряха за постоянно още 5 реактора, редуцирайки броя на функциониращите в САЩ до 100 за първи път от 2 десетилетия. Поне 9 планирани модернизации на реактори са били отменени, тъй като е счетено, че са икономически неоправдани.
В допълнение работата по 9 планирани за изграждане реактора е била прекратена през 2013, което е индикация за това колко бързо се променя обстановката. Само до преди 5 години комуналните компании в САЩ кандидатстваха за лицензи за изграждане на 27  нови реактора. В края на 2013 само 4 от тези проекти бяха валидни.
Иронично, Уорън Бъфет, може би най-големия капиталист на света, стана емблема на тази драматична промяна. През юни 2013 комуналната компания на Бъфет – Мидамерикан свали гарда, след неуспешна 3-годишна административна битка, целяща да задължи потребителите в Айова да изплатят сметката за разработване и конструиране на малък модуларен реактор. Граждански организации като AARP (Американска Асоциация на Пенсионерите) се противопоставиха енергично на този финансово непредпазлив инвестиционен план. По-рано, Мидамерикан прекрати проекта на друг планиран реактор в Айдахо, на база на това, че не си струва инвестицията.
Значимото в това 180 градусово завъртане в плановете за ядрена енергия при така наречения ‘Оракул от Омаха’ * е, че вместо това, Бъфет планира да инсталира 656 вятърни турбини на цена от 1.9 мрлд. долара в Айова и на практика играе ‘всичко или нищо’ с мултимилиардни залози в комунален мащаб с вятърна, слънчева и енергия от други възобновяеми източници на територията на западната част от страната. От особено значение е и новината от 30.04.2014, че най-големият соларен парк в света беше пуснат в действие. В него основен инвеститор е не кой да е, а именно Мидамерикан.
Не само ‘магьосниците’ от Уоул Стрийт сменят инвестиционните перспективи и стратегии. Регулатори и официални лица от индустрията излъчват убеденост, че това е ерата на слънчевата, вятърната и всякакви други зелени технологии. През август 2013, Джон Уелингхоф, председател на Федералната Комисия за Енергийно Регулиране заяви: ‘..слънчевата енергия се разраства толкова бързо,  тя ще превземе всичко.. може да удвоява капацитета си на всеки 2 години ’.
В годишната си реч за състоянието на нацията през януари, президентът Обама подчерта тази тенденция като възхвали бързото разрастване на сектора с думите: ‘ .. на всеки 4 минути, едно американско домакинство или бизнес започва да използва слънчева енергия.’  
Докато ядрената енергия има стабилно равнище на пазара, статистиките, които отразяват развитието на соларния сектор, всъщност подценяват общия принос на слънчевата енергия в общото производство на електроенергия. Това се дължи на факта, че покривните фотоволтаични инсталации не се водят на отчет в докладите на индустрията. Комуналните компании, които компилират статистиката, отчитат локалната генерация на зелена енергия не като производство, а като намаление на потреблението! На практика, ако не е продадено като комунална услуга, това производство не се счита като ‘истинска’ енергия.
В същото време, един от авторите на тези статистики, построи 6 етажна сграда в Сиатъл, която за миналата година успя да произведе повече енергия, от колкото консумира. Ако това може да бъде направено в Сиатъл – най-облачния столичен град от 48 щата, тогава може да бъде направено на всякъде.
През 2013 Америка и света прекрачиха прага на бъдещето към устойчива, неядрена и невъглеродна енергия. Въпреки че има още много какво да се направи, този Ден на Земята беше от особено значение за всички нас, които сме превърнали тази мисия в главна кариерна цел. Можем да придобием ясна визия за устойчивото енергийно развитие, с което нашите икономики, деца и планета ще просъществуват.
CNN – (http://edition.cnn.com/2014/04/22/opinion/hayes-denman-solar-power/index.html?hpt=hp_t5)
*Оракулът от Омаха  – едно от прозвищата на Уорън Бъфет, придобито покрай невероятния му инвестиционен нюх.
 

Копирай линка
Сподели статията

Винаги сме готови да обсъдим вашите идеи,  свържете се с нас

Обадете ни се

02 488 17 47
02 444 74 80
0885 031 305
0886 144 748

Пишете ни

Намерете ни

бул. Акад. Иван Гешов 104,
ет.6, офис 7
(до Пощенска банка,
вход на бул. Гешов)
София 1612
вижте карта

ЗАПИТВАНЕ ЗА ПРОДУКТ