Какъв вид соларни панели да изберем – тънкослойни или кристални?

Както научихме от статията за видовете фотоволтаични панели, че соларните модули се делят основно на тънкослойни и кристални. Но как да изберем правилните панели за нашето приложение?
Много често ни се обаждат клиенти, които са чули или са чели, че монокристалните панели са най-добрите или че тънкослойните соларни панели произвеждат ток и при мрачно време и съответно те са по-добрите… И да и не, всъщност не може да се каже категорично, кои фотоволтаични модули са по-добри. Всичко зависи от конкретното приложение, размера на соларната инсталация и мястото, където ще се монтират панелите.
За да го докажем, ще ви представим няколко сравнителни графики, както и факти относно цените на соларните системи в завършен вид.
Графиките показват няколко варианта на монтаж на соларните панели, за да добиете представа, доколко се различава добивът на ток от двата основни вида модули (кристални и тънкослойни).
 
От графиките, можем да извлечем следното заключение:
процентното съотношение между производителността варира между 0,6 и 3% в полза на тънкослойните панели
=> би трябвало тънкослойните панели да са по-добрите.
Разбира се има едно НО:
Тънкослойните панели имат почти два пъти по-ниско КПД, т.е. единица площ произвежда два пъти по-малко енергия (тук вече сигурно напълно сте се объркали, затова да поясним: 1kWp кристални панели съответстват на 6,6 кв.м. площ – 4 бр. панели, докато 1kWp тънкослойни панели съответства на около 12-13 кв.м. площ – 9 бр. панели).
Поради по-големия брой панели при тънкослойния фотоволтаик се налага двойно повече монтажна конструкция, двойно повече соларен кабел, по-скъпа заземителна инсталация, повече монтажни часове и т.н.
Всички тези неща оскъпяват цялостната фотоволтаична система с около 1,3 – 1,5 пъти.
От друга страна тънкослойните панели са с около 25 – 50% по-евтини от кристалните панели и тук кашата става пълна…
И така – всъщност всичко зависи от конкретния проект – от неговите дадености и актуалните пазарни условия. И това е, което отличава уважаващите клиентите си и себе си инженерингови фирми от некоректните такива – индивидуални предложения за всеки един клиент и проект, придружени с конкретни изчисления и много подробни оферти. И разбира се стриктното изпълнение на проекта от монтажния екип.
Обадете ни се, насреща сме за въпроси:
02 / 488 17 47  |  02 / 444 74 80  
info@motto-engineering.eu
 
Свързани статии:
Описание на основните видове соларни системи
Основни характеристики на различните видове соларни панели
Какви стъпки трябва да предприемем преди изграждането на соларна система до 30 кВт?

Копирай линка
Сподели статията

Винаги сме готови да обсъдим вашите идеи,  свържете се с нас

Обадете ни се

02 488 17 47
02 444 74 80
0885 031 305
0886 144 748

Пишете ни

Намерете ни

бул. Акад. Иван Гешов 104,
ет.6, офис 7
(до Пощенска банка,
вход на бул. Гешов)
София 1612
вижте карта

ЗАПИТВАНЕ ЗА ПРОДУКТ