Покривна фотоволтаична централа

Цените на панелите намаляват и от това се възползват много домакинства по света – например в страната, която е лидер по поставени покривни инсталации – Австралия, солари има на всяка трета сграда, но по-големите проекти се движат по-тромаво. У нас е точно обратното – от възможностите се възползват основно големи компании и потенциалът на покривите все още остава неизпозван. Много компании с отговорно отношение към околната среда в България вече се ориентират към възобновяемите източници. Повечето са се насочили към покупката на зелена електроенергия със сертификат за зелен произход от доставчика си. Други компании прибягват директно към поставяне на соларни системи за собствени нужди в имотите си. Слънчевата енергия е една от най-евтините, а на базата на метеорологичните условия и географското положение тя е и един от най-подходящите възобновяеми източници за производството на електроенергия у нас.
Фотоволтаиците произвеждат през деня, когато невинаги има нужда от толкова енергия. За домакинствата със собствени централи при това положение има две решения, за да не се губи енергията и да бъде по-ефективна работата на инсталацията. Това са батерии за съхранение или свързаност с електроразпределителната мрежа. На този етап обаче батериите все още са доста скъпи, а от друга страна, при свързаност с мрежата трябва да се сключи договор за изкупуване на енергията от електроразпределителното дружество, работещо в региона.
При всички инвестиционни решения един от най-важните фактори е възвръщаемостта на инвестицията, или с други думи заслужава ли си? Това в пълна сила важи и за фотоволтаичните централи. През последните години цените на панелите се понижиха значително – например инвестиционните разходи за соларен парк днес са с 85% по-ниски спрямо 2010 г. Намаляват цените и при „домашните“ централи, като те зависят от типа панел, включена ли е система за съхранение, броя панели и други фактори, но според повечето оценки на консултанти при сегашните условия на пазара по отношение на цените и на електроенергията, и на оборудването, покривната инсталация се изплаща в рамките на около 6-8 години. Експлоатацията на панелите пък е около 20 години.

Източници: Соларната централа, която работи на покрива – Последни Новини от DNES.BG

Свърцете се с нас, насреща сме за въпроси:
02 / 488 17 47
info@motto-engineering.eu

Копирай линка
Сподели статията

Винаги сме готови да обсъдим вашите идеи,  свържете се с нас

Обадете ни се

02 488 17 47
02 444 74 80
0885 031 305
0886 144 748

Пишете ни

Намерете ни

бул. Акад. Иван Гешов 104,
ет.6, офис 7
(до Пощенска банка,
вход на бул. Гешов)
София 1612
вижте карта

ЗАПИТВАНЕ ЗА ПРОДУКТ